Ergo Winschoten

Chronisch zieken

Chronische ziekten grijpen diep in op het dagelijkse leven van mensen. Aandoeningen als artrose, dementie, depressie, hart- en vaatziekten, MS, Parkinson, COPD en reuma maken ‘meedoen’ lastig. Veel chronische zieken geven aan niet te kunnen functioneren zoals zij dat zouden willen. Er zijn mogelijkheden om dat te veranderen.  

ErgoWinschoten ondersteunt u met een chronische aandoening om een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te bereiken. 

Uitgangspunt is dat u de regie over uw eigen leven kan behouden of dat deze zo maximaal als mogelijk wordt bereikt. Na een grondige analyse van het ziektebeeld en de ervaren klachten komt de ergotherapeut met praktische tips om de hindernissen weg te nemen. Waar nodig adviseren wij u over aanpassingen in huis of op het werk.

Voorbeelden uit de praktijk

Ziekte van Parkinson

Een 73 jarige man met de ziekte van Parkinson kwam weinig de deur meer uit. Hij gaf aan dat hij wel weer wilde gaan winkelen en mensen zien, maar hij nam geen initiatief, terwijl hij de beschikking had over een scootmobiel. Ook zijn zelfverzorging gaf door zijn beperkingen steeds meer problemen. De vaardigheden die zo vanzelfsprekend waren lukken nu niet meer. Meneer heeft een 7 jaar jongere, actieve vrouw. Bij mevrouw kwamen de volgende problemen naar voren: zij douchte hem elke dag, maar dit werd voor haar te belastend en zag haar inactieve man de hele dag thuis zitten, terwijl zij hem voortdurend stimuleerde.

Hulp en advies van de ergotherapeut
We hebben meneer scootmobiel training gegeven en zijn met hem de supermarkt ingegaan, hebben een goede rollator geadviseerd, advisering gegeven over hulpmiddelen voor het schrijven en eten en training gegeven met het aankleden en in en uit bed gaan. We hebben gezorgd dat er bij het CIZ een aanvraag werd ingediend voor thuiszorg (hulp bij het douchen) en is er een verwijzing naar een dagactiviteiten centrum ingediend. Op deze manier werd niet alleen meneer zelf getraind maar ook de mantelzorger ondersteund.
Meer informatie voor mantelzorgers »

Een jonge man van 36 jaar heeft Multiple Sclerose

Hij kan nog lopen maar heeft vooral erg te kampen met zijn grote vermoeidheid en het vinden van een balans in wat hij nog wel kan doen en wat niet. De ergotherapeut bekijkt diverse dagelijkse activiteiten met hem. Door de aanschaf van een hoge kruk in de keuken en een kleine keukenaanpassing is het voor hem mogelijk om een maaltijd te bereiden zonder al te zeer vermoeid te raken. Voor het werken met de computer wordt gezocht naar de beste werkhouding, zodat hij energie kan sparen. De luie stoel wordt kritisch bekeken. Ook blijkt hij thuis uit te rusten op een bank waar hij zijn onderrug erg mee belast. Cliënt wilde toch al een nieuwe stoel aanschaffen. Samen met de ergotherapeut wordt gekeken welke stoel het meest geschikt voor hem is.

Reuma

Een vrouw met forse reuma kan niet goed meer gebruik maken van de elektrische rolstoel die destijds geleverd is. Tijdens een huisbezoek analyseert de ergotherapeut waardoor dit probleem wordt veroorzaakt. De bediening van de rolstoel blijkt niet goed te zijn afgesteld. De ergotherapeut kent de leveranciers goed en neemt contact op om de rolstoel aan te passen. Samen met de cliënte past zij nadien de rolstoel om te kijken of de bruikbaarheid is verbeterd. 

Daarnaast blijkt de pols van mevrouw ook voor een periode extra ondersteuning nodig te hebben. De ergotherapeut maakt voor haar een spalk die ze dagelijks een paar uur om doet om haar pols te ontlasten.

Links